Now Reading
“Moja kuchnia pachnąca bazylią” – Tessa Capponi-Borawska

“Moja kuchnia pachnąca bazylią” – Tessa Capponi-Borawska

Tym razem nie samo jedzenie zachwyca ale ludzie, których tak licznie spotykamy przy długim stole. To oni przekazują nowe smaki, tworzą nowe historie i to oni uczą nas poprzez nowe doświadczenia. Do 8 kwietnia w “Lekturach przed północą” w Polskim Radiu usłyszycie fragmenty książki Tessy Capponi-Borawskiej “Moja kuchnia pachnąca bazylią”. Czyta Lidia Bogaczówna.

Książka przepełniona jest wspomnieniami z włoskiej Toskanii, gdzie autorka spędziła dzieciństwo i młodość. Tessa Capponi-Borawska to utorka książek “Moja kuchnia pachnąca bazylią”, “Dziennik toskański”, “Smak kwiatów pomarańczy” (wraz z Agnieszką Drotkiewicz) i wielu innych publikacji o historii kuchni i kulturze jedzenia.

Książka “Smak kwiatów pomarańczy” nawiązuje do kultury jedzenia, wizualnej strony potraw czyli sztuki o której nie możemy zapominać. Ironicznie postrzegany #foodporn nie wziął się z nagłej potrzeby fotografowania zachwycającego niedzielnego śniadania. To tkwi w nas od wielu lat tylko na chwilę zapomnieliśmy jak ważna jest uczta dla oczu. Jedzenie jest i było głównym bohaterem wielu obrazów w dawnych eleganckich salonach. Martwa natura przepełniona kielichami z winem, cytrusami czy owocami morza, kiedyś wielki rarytas i obiekt westchnień wielu malarzy, dziś obraz oprawiony w złote ramy zamieniamy w kwadratowe zdjęcia na Instagramie. Chcemy je oglądać i kultywować jak dawniej martwą naturę namalowaną na płótnie.

Słowa, smaki czy jedzenie na chwilę zapomniane i zaniedbane dziś stają się nazbyt wysławiamy pożądaniem? Jedzenie to radość. Kiedy myślimy o dobrze wypełnionym dniu, spotkaniu to wiemy, że obfituje on w smaki. To one pozwalają zapamiętać wyjątkową chwilę.

See Also

Fragmenty książki “Moja kuchnia pachnąca bazylią” usłyszycie na stronie: www.polskieradio24.pl

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top